Vad har mellanfoten med golf att göra?

När du spelar golf behöver du också bra rörlighet och stabilitet i fötterna, speciellt mellanfoten. För att kunna ”ladda” väl under baksvingen behöver du kunna hålla stortån och den mediala delen av hälen i kontakt med marken. Om mellanfoten är stel har man en tendens att lägga allt för stor vikt på den laterala delen av foten eller sträcka samma sidas knä.
Riktningen på reaktionskraften från underlaget kommer att vara mycket annorlunda om vikten är på den laterala delen av foten under slutet av baksvingen. Balansen och uppvridningen av höfterna kommer också att påverkas.
Om du kompensera genom att räta ut knäet är det som att försöka hoppa med raka knän.

Här är ett enkelt sätt att mobilisera en hypomobil mellanfot med hjälp av 1080Wedge;

I exemplet nedan är en av våra kunder hos oss för en rörelseanalys med hjälp av vårt webbaserade testsystem, 1080MAP (Movement Assessment Profile). I ett av testen står han på sin högra fot och lätt tå-beröring med sin vänstra. Hans händer ligger ovanpå varandra i axelhöjd med raka armbågar. 90% av sin vikten är på höger fot.
Vi mäter hur många grader han kan rotera hela sin kropp till höger utan att lyfta sin stortå eller medial del av hälen. Detta är ett rent rotationstest och han är inte tillåten att kompensera genom att böja i höften, knät, armbågarna eller bålen. Ryggen ska vara rak.
Den genomsnittliga poängen för detta test (3 949 tester) är 113 graders rotation åt höger. 1080MAP visade minskad supinationsmönster i höger fot och minskad inåtrotation i höger höft. Han kunde rotera totalt 62 grader åt höger.
1080map
Efter att bara mobiliserat mellanfoten med 1080Wedge ökade han sin rotation med 23 grader från 62 till 85 grader. Det var efter endast åtta repetitioner med hjälp av 1080Wedge, se nedan.
1080map_test_golf
Så använder du 1080Wedge: Stå i gångstående position med den involverade foten bak. Placera 1080Wedge (med en 4 graders vinkel), med den tjockare delen av kilen, under den laterala delen av mellanfoten. Vinkla kilen 10 grader mot stortån. Håll händerna på bäckenet. Vrid bäckenet mot den involverade sidan med rakt knä. Det är viktigt att rörelsen sker hela vägen ner till foten. Upprepa 8 gånger.
Öka aldrig rörlighet utan att ge en stabilitetsövning. Stå på den involverade sidan. För upp motsatt sidas knä till höfthöjd. Rotera från sida till sida 20 gånger. Se till att bäckenet roterar. Se hur lycklig man kan bli när både rörlighet och balans ökar efter endast 8 repetitioner ☺.
1080map_test_knee
Om du är intresserad av mätbara resultat tveka inte att anmäla dig till våra kommande kurser på den här länken. För att beställa 1080Wedge med instruktioner om hur man använder kilen, kontakta oss på info@athletic1080.com med Namn och Postadress.
>>Läs mer om 1080Wedge här.